Video

In ce situatii un polip colorectal poate insemna cancer – Prof. Dr. Andrada Seicean

Polipi colonici

  1. Ce sunt polipii colonici? Cand inseamna  cancer?

Polipii sunt leziuni protruzive , nodulare care se dezvoltă în lumenul colonic.  Unele dintre acestea, adenoamele, au capacitatea de a evolua la displazie și să dea naștere la  celule de cancer colorectal (CCR).  Dacă nu există istoric familial, trecerea de la adenoma la carcinoma durează 9-10 ani.  Dacă există istoric familial, carcinogeneza poate fi accelerate la 2-3 ani.   Dacă se depășește in profunzime  peretele  intestinal, polipul malignizat devine cancer colorectal.

 

  1. Care sunt factorii de  risc  ce duc  la apariția lor?

Factorii genetici- de exemplu istoricul familial de cancer sub 50 de ani, rude de gradul I cu un  CCR, alimentația bogată in lipide si carne rosie, obezitatea, probabil fumatul si sedentarismul reprezintă factori de risc.

  1. Exista mai multe  tipuri de  polipi? Evolutia  lor este diferita  in functie de tip?

Exista polipi cu potential  de transformare malign , cum sunt adenoamele, sau polip benigni cum sunt cei hiperplazici, inflamatori, juvenili. Aspectul este  diferit la examinarea colonoscopica sau folosirea de examinare cu lumina filtrate,  ceea ce permite aprecierea  polipilor care  trebuie rezecați.

  1. Care sunt principalele  metode  de  investigare?

Standardul de aur este colonoscopia. Exista indicatori de calitate ai colonosocpiei, unul dintre acestia fiind pregatirea dinaintea examinarii care trebuie sa  permita evidentierea  optima a mucoasei colonice.  Este de dorit evaluarea cu tehnologie endoscopica avansată, de definitie inalta, cu lumina filtrate.  In plus procedura este influentata si de experienta operatorului. Alte positbilitati, cum ar fi colonografia CT sau videocapsula, deși par atractive pentru pacient, au dezavantajul că, desi se foloseste aceeasi pregatire ca si pentru colonoscopie, pot scăpa polipii foarte mici de sub 5-6 mm si nu pot indeparta polipii gasiti, deci acesti pacienti tot vor avea nevoie de colonoscopie standard cu polipectomie. Din acest motiv, aceste 2 examinari se recomanda doar in conditii foarte bine selectionate, de exemplu un sindrom aderential foate important.

  1. În ce  situații se  poate  interveni  si  terapeutic,  in  timpul  investigatiei, in asa  fel  incat  pacientul sa  suporte  o singura  procedura?

La persoanele de peste 50 de ani, riscul de a prezenta polipi este de 20-30%, mai ales la bărbați. De aceea se recomandă efectuarea unei colonoscopii de screening la această vârstă dacă  pacientul nu are istoric familial de CCR. In timpul colonoscopiei se pot rezeca polipii găsiți, iar pacientul va intra intr-un program de supraveghere al polipilor , conform ghidurilor europene in vigoare, cu o frecventa de 1 pana la 10 ani, in funcție de ceea ce s-a gasit in timpul colonoscopiei.

Dacă pacientul are istoric familial, mai ales cu rude cu CCR sub 50 de ani, medicul stabileste la ce vârstă se incepe colonoscopia.

Exista polipi colonici dificili, situați în zone  mai greu accesibil (valva ileo cecala, cecul, regiunea apendiculară, perianal) sau in apropierea unor diverticuli sau  polipi mari, cu extensie laterala. La acestia tratamentul este tot endoscopic, dar necesită o tehnica de polipectomie avansata, speciala  (rezectie mucozala si disectie submucozala) care asigura indepartarea completa a polipului si cu risc minim  de tip hemoragie sau perforatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *