Pregatirea pentru colonoscopie

Pregătirea pentru colonoscopia care se va efectua după-amiaza


Pregătire cu Fortrans

– 4 plicuri de Fortrans se dizolvă în 4 litri de apă plată. Pentru a ameliora gustul neplăcut al soluţiei,  aceasta poate fi păstrată la frigider sau se poate adăuga sucul de la o lămâie stoarsă.

Soluţia de 4 litri de Fortans rezultată  va fi consumată in 4 ore (250 ml la fiecare 15 min), astfel încât pregătirea să fie definitivată cu 2-4 ore inainte de  ora la care este programată colonoscopia (4 ore dacă pacientul va fi examinat sub anestezie).

Un mic dejun cu pâine , unt , șuncă este permis înainte de a incepe pregătirea.

Ex- colonoscopia este programată la ora 16.oo, pregătirea cu Fortrans începe la ora 8.00 și se termină la ora 12.00

Cu două zile înaintea colonoscopiei se evită consumul de alimente care pot constitui reziduuri (pot rămâne în colon în ciuda pregătirii): fructe, legume (crude sau preparate), mai ales alimentele care  conţin semințe. Alimente permise: pâine, paste, orez, brânză, carne.

Pregătirea pentru colonoscopie care se va efectua după amiaza


Pregătirea cu Citrafleet

-1 plic de Citrafleet se dizolvă într-un pahar cu apă plată. După 10 minute de la ingestia paharului cu soluție de Citrafleet, se consumă 1,5 – 2 litri de lichid (ceai, supă, compot sau apă) în decurs de 2 ore.

-la 5 ore de la incepererea pregătirii se ia al doilea plic de Citrafleet dizolvat într-un pahar de apă. După 10 minute se consuma alte 1,5-2 litri de lichid (ceai, supă, compot sau apă) în decurs de 2 ore.

Se preferă încetarea pregătirii cu minimum 2 ore înaintea colonoscopiei ( 4 ore dacă pacientul va fi examinat sub anestezie).

Ex- colonoscopia este programată la ora 16.00, pregătirea cu Citrafleet începe la ora 7.00 și se termină la ora 14.00

Cu două zile înaintea colonoscopiei se evită consumul de alimente care pot constitui reziduuri (pot rămâne în colon în ciuda pregătirii): fructe, legume (crude sau preparate), mai ales alimentele care  conţin semințe. Alimente permise: pâine, paste, orez, brânză, carne.

Pregătirea pentru colonoscopia care se va efectua dimineața


Pregătire cu Fortrans

– 4 plicuri de Fortrans se dizolvă în 4 litri de apă plată. Pentru a ameliora gustul neplăcut al soluţiei,  aceasta poate fi păstrată la frigider sau se poate adăuga sucul de la o lămâie stoarsă.

Soluţia de 4 litri de Fortans rezultată  va fi consumată în 4 ore (250 ml la fiecare 15 min), astfel:

  • În ziua anterioară colonoscopiei, între orele 16.00 – 19.00 – se consumă 3 litri
  • În ziua colonoscopiei, între orele 7.00-8.00 – se consumă 1 litru, astfel încât pregătirea să fie definitivată cu 2-4 ore înainte de  ora la care este programată colonoscopia (4 ore dacă pacientul va fi examinat sub anestezie).

Micul dejun nu este admis în dimineața colonoscopiei.

Cu două zile înaintea colonoscopiei se evită consumul de alimente care pot constitui reziduuri (pot rămâne în colon în ciuda pregătirii): fructe, legume (crude sau preparate), mai ales alimentele care  conţin semințe. Alimente permise: pâine, paste, orez, brânză, carne.

Pregătirea pentru colonoscopie care se va efectua dimineața


Pregătirea cu Citrafleet

– În ziua anterioară colonoscopiei, seara, la ora 19.00 – un plic de Citrafleet într-un pahar cu apă. După 10 minute se consumă 1,5-2 litri de lichid (ceai, supă, compot sau apă) în decurs de 2 ore.

– În ziua colonoscopiei , dimineața, la ora 8.00 – al doilea plic de Citrafleet dizolvat într-un pahar de apă. După 10 minute se consumă  1,5-2 litri de lichid (ceai, supă, compot sau apă) în decurs de 2 ore.

Se preferă încetarea pregătirii cu minimum 2 ore înaintea colonoscopiei (4 ore dacă pacientul va fi examinat sub anestezie).

Micul dejun nu este admis în dimineața colonoscopiei.

Cu două zile înaintea colonoscopiei se evită consumul de alimente care pot constitui reziduuri (pot rămâne în colon în ciuda pregătirii): fructe, legume (crude sau preparate), mai ales alimentele care  conţin semințe. Alimente permise: pâine, paste, orez, brânză, carne.