Regimul alimentar după intervenția de gastric bypass

Operatia de gastric bypass reprezinta una dintre cele mai inovative interventii chirurgicale bariatrice care combate obezitatea morbida si este utilizata pentru vindecarea complicatiilor si afectiunilor aferente acesteia, dar si pentru modificarea intregului stil de viata. Eficienta unei astfel de operatii este conditionata de anumiti factori, printre care si perioada post-operatorie, in cadrul careia pacientul trebuie sa urmeze toate sfaturile si indicatiile medicului-chirurg si un regim alimentar restrictiv.

Astfel, dupa interventia de gastric bypass pacientul va fi nevoit sa urmeze o dieta stricta, controlata, pentru ca organismul sau se se poata recupera rapid si pentru a obtine rezultate satisfactoare, care vor progresa si mai mult in timp.

In prima saptamana post-operatorie, pacientul va urma o dieta lichida, acest fapt insemnand ca nu va putea consuma decat lichide (imediat dupa operatie – clare: sucuri naturale diluate de mere si grapefruit, supe de legume, vita sau pui, iar in urmatoarele zile, vor putea fi consumate toate tipurile de lichide: pe langa cele mentionate, in regimul alimentar se pot adauga laptele degresat, iaurtul, supele creme si shake-urile proteice. Se va evita, in mod cert, consumul de bauturi carbogazoase, folosirea paiului, si nu in ultimul rand, vor fi reduse substantial portiile de alimente. Extrem de importanta pe langa alimentatia potrivita, este si hidratarea; consumul de apa nu trebuie sa fie mai mic de 1.5 l pe zi.

In a 2-a saptamana dupa operatie pacientul poate introduce in regimul sau alimentar alimentele pasate sau moi. In cea de-a 3-a saptamana post-operatorie, se pot consuma mai multe produse, cu o consistenta sporita, insa la fel intr-o cantitate redusa. Carnea rosie si de pasare, cat si legumele inabusite pasate in blender, ouale moi, terciurile de fulgi de ovaz sau porumb sunt cateva example de feluri de mancare din regimul alimentar la aceasta etapa. Deja dupa prima luna, alimentatia pacientului poate fi mai diversificata si imbogatatita cu feluri de mancare de o consistenta normala. IN CANTITATI REDUSE!

Este important de retinut faptul ca mesele trebuie sa fie bogate in proteine, glucide calitative, vitamine si minerale, pentru a ajuta organismul, in special stomacul, sa se refaca intr-un timp cat mai scurt. La fel, alimentele trebuie alese cu grija, atsfel incat sa nu contina un nivel ridicat de grasime sau zahar.

In ceea ce priveste regimul alimentar care trebuie urmat dupa perioada de refacere, pacientul care recurge la interventia chirurgicala de gastric bypass trebuie sa fie bine informat asupra faptului ca schimbarea stilului de viata si a viziunii asupra sanatatii, este absolut necesara pentru a considera interventia una de succes. Tinand cont de faptul ca interventia reduce capacitatea stomacului de la 2000 ml la 100 ml, cantitatile de alimente vor fi reduse in mod substantial, iar consumul acestora dupa saturatie va provoca pacientului greata, voma, dureri in stomac sau intoleranta alimentara. Este indicat ca consumul de mese sa fie regulat astfel incat persoana in cauza sa consume in total trei mese principale si doua gustari pe zi, sa fie mereu hidratata, sa mestece foarte incet, pana ce mancarea devine pasta. Pe langa un regim alimentar sanatos, activatile fizice nu ar trebui sa lipseasca din rutina zilnica, ajutand pacientul sa-si mentina greutatea.

Desi poate parea dificil la inceput ca pacientul sa-si formeze un nou regim sau stil alimentar si sa incadreze in programul sau de zi cu zi exercitiile fizice, impreuna cu medicul primar chirurg dr. Radu Seicean si vasta sa experienta in tratarea obezitatii cu ajutorul interventiei de gastric bypass, pacientul va fi mai mult decat motivat sa depuna cat mai mult efort pentru a se putea bucura in continuare de efectele interventiei si pentru a-si mentine starea favorabila a sanatatii pentru un timp cat mai indelungat.