Consultatii chirurgia herniară

Hernia este o afectiune ce apare in momentul in care un organ sau o parte dintr-un organ (de cele mai multe ori ansa intestinala) din cavitatea in care se afla in mod obisnuit (de obicei cavitatea peritoneala) protruzioneaza printr-un defect parietal sau punct slab in stratul muscular al cavitatii respective. Fiind cel mai des intalnite la nivelul peretelui abdominal, herniile caracterizate prin exteriorizarea viscerelor din cadrul cavitatii peritoneale pot avea caracter temporar sau permanent. Cauzele principale care declanseaza aparitia unei hernii sunt constitutia anatomica a regiunii inghino-femurale si efortul fizic, frecventa herniilor fiind mai mare in randul barbatilor. Insa sedentarismul, obezitatea, tusea fumatorului (cronica), afectiuni ale prostatei, constipatia si alte boli precum cancerul, sunt alte cauze care pot duce la aparitia unei hernii.

In functie de localizarea anatomica herniile se clasifica in:

  • HERNII INGHINALE care sunt cele mai frecvente (80%) – pot fi indirecte si directe si se produc in momentul in care in zona inghinala, de obicei la nivelul scrotului sau pe traseul canalului inghinal, apare o umflatura cauzata de exteriorizarea unei parti din intestin sau a tesutului abdominal. Herniile inghinale se trateaza prin intermediul unei interventii chirurgicale, mai exact operatia reparatorie a herniei inghinale care poate fi deschisa (clasica) sau laparoscopica
  • HERNII FEMURALE care ocupa al doilea loc in ceea ce priveste frecventa de aparitie – apar ca proeminente in regiunea femurala, in partea superioara a coapsei, fiind cauzate de defecte ale particularitatilor anatomice ale pelvisului. Tratamentul herniilor femurale este chirurgical, fiind imperativ inca de la primele simptome.
  • HERNIILE OMBILICALE reprezinta 5-10% din totalul herniilor – apar cel mai des in randul copiilor mici si al femeilor obeze care au trecut de 60 de ani. Herniile ombilicale se manifesta prin proeminente care deplaseaza ombilicul. Tratamentul chirurgical este necesar in cazurile in care afectiunea nu s-a remis pana la varsta de 4 ani la copii, sau atunci cand apare la adulti.
  • HERNIILE EPIGASTRICE apar deasupra ombilicului, mai exact intre coaste si ombilic, reprezentate de o excrescenta de dimensiuni mici. Tratamentul implica interventie chirugicala.
  • HERNIILE INCIZIONALE SAU EVENTRATIILE apar in urma unei interventii chirurgicale – sunt de fapt defecte de cicatrizare si necesita tratament exclusiv chirurgical.
  • HERNIILE HIATALE apar atunci cand se produce migrarea transdiafragmatica a stomacului, prin hiatusul esofagian, spre cavitatea toracica – pot fi prin alunecare, paresofagiana si mixta, iar tratamentul chirurgical este necesar doar in cazul prezentarii unor simptome severe.

Sef de lucr. Dr. Radu Seiceanu, medic primar la Clinica Chirurgie I din Cluj-Napoca are o vasta experienta in domeniu, efectuand interventii in cadrul chirurgiei herniare si nu numai. Va asiguram rezultate optime prin operatia deschisa ori laparoscopica, acestea fiind cele mai eficiente metode de tratament pentru diferite tipuri de hernii, cele mai multe necesitand interventie chirurgicala inca de la aparitia primelor simptome.