Gastroscopia

Ce este gastroscopia?

Esogastroduodenoscopia reprezintă metoda de elecţie pentru explorarea tractului digestiv. Este o metodă rapidă şi bine tolerată de către pacient, cu scopul de a diagnostica afecţiunile esofagiene, gastrice şi duodenale prin inspecţia vizuală a mucoasei şi prelevarea de biopsii. Gastroscopia poate avea în acelaşi timp rol terapeutic, prin efectuarea diverselor manopere intervenţionale – oprirea hemoragiilor, dilatarea stenozelor esofagiene, protezarea stenozelor.

Cum ne pregătim pentru gastroscopie?

Stomacul trebuie să fie gol, nu trebuie nici să mâncati și nici să consumaţi lichide în dimineaţa procedurii, sau timp de minim 6 ore înaintea examinării, daca aceasta se efectuează după-masa.  Efectuarea unei hemograme și a unei coagulograme este obligatorie înaintea efectuării unei rezecții de polip. Precizarea istoricului bolii și a alergiilor este necesară înaintea examinării.

Cum se efectuează gastroscopia?

Durata medie a unei gastroscopii este de 5-7 minute. Gastroscopul este un endoscop suplu, introdus prin cavitatea bucală (după anestezia locală a faringelui cu Xilină), până în prima porţiune a intestinului subţire (duoden). Pacientul este aşezat pe partea stângă a corpului, având în cavitatea bucală o piesă de protecţie pentru endoscop. Examinarea nu este dureroasă şi nu împiedică respiraţia, întrucât căile aeriene rămân libere. De asemenea, pacientul trebuie să respire regulat pe parcursul examinării, penru a contracara senzaţia de greaţă. În timpul procedurii se introduce dioxid de carbon în stomac pentru a facilita distensia stomacului şi vizualizarea leziunilor. Uneori pot fi necesare prelevări tisulare (biopsii) dacă examinatorul consideră necesar. După efectuarea procedurii pacientul nu trebuie nici să mănânce nici să consume lichide timp de o jumătate de oră.

Cine trebuie sa efectueze o gastroscopie?

  • persoanele trecute de 45 ani, care prezintă dureri epigastrice (partea de sus a abdomenului), lipsa poftei de mâncare, scădere ponderală
  • dureri epigastrice persistente în ciuda tratamentului anterior instituit în acest scop
  • arsuri retrosternale (simptomatologie de boală de reflux gastroesofagian) care persistă sau recidivează în pofida unui tratament de probă cu inhibitori de pompa de protoni (Controloc, Omeran,ș.a.)
  • dificultăți de înghițire
  • istoric recent de scaune de aspect negru (melenă) sau vărsături cu sânge
  • greaţă şi vărsături persistente de cauză neprecizată
  • explorarea anemiilor de cauză neprecizată
  • documentarea/tratarea varicelor esofagiene la pacienţii cu ciroză hepatică
  • ingerarea de corpi străini (alimentari sau non-alimentari)

Care sunt complicaţiile gastroscopiei?

Orice act medical de diagnostic sau tratament, conform ghidurilor medicale internaţionale şi naţionale în vigoare, prezintă un anume risc de complicaţii (hemoragie, perforații), dar acestea sunt foarte rare(0.03%) , iar  medici care lucrează la Clinica Gastro Med  au o experiență largă (câteva mii de cazuri), în realizarea acestor proceduri.

Vă așteptăm!

Echipa Gastro Med