O mare provocare pentru noi medicii, o reprezinta bolile inflamatorii intestinale care , efectiv au “explodat “ in ultimii ani si necesita din partea noastra o abordare complexa, integrata care impleteste medicina traditionala cu nutritia, alaturi de elemente de medicina alternativ-complementara si psihoterapie .
Bolile inflamatorii intestinale sunt reprezentate de colita ulcerative si boala Crohn . Actualmente nu se cunosc cauze exacte pentru care au aparut aceste boli, de aceea se vehiculeaza ipoteze legate de factorilor imuni, genetici sau factori de mediu.
Colita ulcerativa afecteaza doar colonul iar simptomele principale sunt reprezentate de diaree cronica cu sange sau mucus, durere abdominala si uneori scadere ponderala. De cealalata parte , boala Crohn afecteaza intreg tubul digestiv putandu-se regasi de la nivelul cavitatii bucale la anus si afectand profund toate straturile , putand genera comunicari anormale intre organe cum ar fi fistule si abcese, inflamatii la acest nivel. Simptomele sunt reprezentate de diareea cronica cu durere abdominala persistenta mai ales in zona fosei iliace drepte/flanc drept insotita de scadere ponderala-in urma malabsorbtiei intestinale .
Simptomele acestor boli ,mai ales la debut, pot fi usoare si reprezentate de diaree intermitenta , rectoragii si pot fi usor confundate cu intestinul iritabil, boli hemoroidale, parazitoza, enterocolite sau indigestii .Stabilirea diagnosticului poate fi o provocare uneori, insa persistenta simptomelor, agravarea acestora si influenta asupra calitatii vietii pot fi sugestive de boala inflamatorie.
Investigatia de aur , standard care pune diagnosticul de boala inflamatorie intestinala este colonoscopia cu ileoscopie terminala. Cand vorbim despre colite ulcerative , colonoscopia este suficienta dar in cazul bolii Crohn e necesara completarea investigatiilor cu gastroscopie si enteroRMN/CT in cazul in care exista afectare de intestine subtire. Calprotectina fecala este o analiza de scaun foarte valoroasa de evaluare initiala al pacientului , de monitorizare clinica si a raspunsului la tratament si de stabilirea necesarului colonoscopiei –in cazurile selectionate.
Tratamentul acestor boli este complex. Este necesar in primul rand de un tratament de inducere a remisiei si ulterior mentinerea remisiei. De asemenea exista 2 tipuri de remisie-clinica (cand pacientul nu mai prezinta simptome de diaree, sange si ne bucuram) si endoscopica –cand are loc si vindecarea mucoasei –evidentiata prin colonoscopie.
Exista mai multe clase de medicamente pe care le folosim pentru a induce remisia: 5-aminosalicilati, cortizon, tratament biologic iar pentru mentinerea remisiei-5 aminosalicilati, azatioprina si biologicele. Pe langa tratamentele biologice aprobate la ora actuala prin casa de asigurari :infliximab, adalimumab, vedolizumab ,ustekinumab in clinica noastra ruleaza si studii cu medicamente noi si cu rezultate promitatoare.
La fel ca si pacientii cu intestin iritabil , pacientii cu boli inflamatorii au nevoie de o abordare holistica si in primul rand de o relatie stransa medic-pacient, de multa ascultare, sustinere si empatie. De bun augur sunt asocierea la tratamentul medicamentos a dietelor sau schimbarilor de regim alimentar, tehnici de relaxare de tip -yoga, masaje alaturi de tehnici de rugaciune, meditatie. Asocierea psihoterapiei este benefica mai ales la pacientii tineri .Uneori sunt necesare tratamentele psihiatrice, incluse pentru scurta perioada de timp, cu efect favorabil.