Gastric sleeve

Gastric sleeve laparoscopic (gastrectomia longitudinala laparoscopica/ GSL) este o interventie chirurgicala de micsorare a stomacului, adresata in special persoanelor obeze, ce au un IMC de 40 sau mai mare, si celor carora dietele si exercitiile fizice nu au dat rezultate. Procedura de gastric sleeve este o interventie chirurgicala sigura si eficienta, si implica rezectia a aproximativ 75% din stomac, acesta luand forma unui tub gastric sau unei “maneci”, ce leaga esofagul de intestinul subtire, reducandu-i volumul la 60-120 ml. Dupa interventie, chiar si o cantitate mica de mancare va cauza un sentiment de satietate, datorita reducerii drastice a capacitatii stomacului.

Din punct de vedere statistic, procentul din excesul de greutate corporala care se pierde dupa efectuarea interventiei este de peste 60%, cu rezultate eficiente in momentul in care pacientul aplica cu strictete dieta alimentara si stilul de viata recomandat de medicul chirurg si medicul nutritionist.

Interventia de gastric sleeve se efectueaza sub anestezie generala si nu presupune implantarea de corpuri straine, ca si in cazul balonului sau inelului gastric. Este un procedeu ireversibil, dar, in cazurile nesatisfacatoare de scadere in greutate, se poate oricand apela la alte tipuri de interventii bariatrice. Prin eliminarea unei portiuni de stomac, mai exact portiunea fundica a acestuia, se reduce nivelul plasmatic al hormonului denumit ghrelina (hormonul foamei), astfel ca majoritatea pacientilor afirma că, dupa interventia de gastric sleeve resimt semnificativ mai puțin senzatia de foame. Hormonul denumit ghrelina joacă, de asemenea, un rol în metabolismul zahărului din sânge, astfel încât persoanele cu diabet zaharat de tip II observa o scadere imediata a nevoii de a-si administra medicamente pentru diabet zaharat (in special medicamente pe cale orala).

Alimentatia dupa interventia de gastric sleeve este foarte importanta, in special in primele trei saptamani cand stomacul este in perioada de vindecare. Dupa perioada de recuperare, se poate apela la alimente solide, in cantitati mici, deoarece mancatul in cantitati mari duce la largirea stomacului, astfel incat pacientul nu va putea sa beneficieze de pe urma interventiei chirurgicale. Medicul chirurg va va recomanda sa apelati la medicul nutritionist pentru un plan dietetic echilibrat pe termen lung, care sa contina proteine, vitamine si minerale, ce se pierd in procesul de scadere in greutate.

Beneficiile interventiei de gastric sleeve implica un efect mai rapid si mai eficace de pierdere in greutate comparabil cu interventia de gastric banding (inel gastric). Pacientii se pot astepta la o pierdere de pana la 60% sau mai mult a excesului de greutate in decurs de trei ani. Schimbarile hormonale dupa interventie ajuta pacientii sa se simta satui, sa manance mai putin, si totodata, sa isi imbunatateasca sau chiar sa vindece diabetul.

Este important de avut in vedere faptul ca interventia de gastric sleeve vine ca un ajutor in procesul de slabire, si nu o reprezinta o rezolvare de durata. Pacientul trebuie sa aiba grija de el, prin tinerea unei diete alimentare sanatoase si exercitii fizice constante, pentru intreaga viata. Un alt aspect important este faptul ca operatiile de scadere in greutate nu sunt operatii plastice, si nu elimina surplusul de piele si grasime, aceste aspecte putand fi corectate cu alte interventii chirurgicale adecvate.

Medicul primar chirurg, Dr. Radu Seicean, cu supraspecializare in chirurgia laparoscopica avansata si chirurgia obezitatii, cu rezultate excelente in operatiile de micsorare a stomacului, este in masura sa va dea toate informatiile necesare interventiei de gastric sleeve, precum si detalii despre tratamentele post-operatorii.

Ai probleme de sanatate ?