Bypass gastric

Obezitatea este o probema din ce in ce mai ingrijoratoare intrucat afecteaza persoane din intreaga lume in numar din ce in ce mai mare. Avand in vedere cat de mult a evoluat tehnologia, dar mai ales multumita dedicarii si cercetarilor medicilor specialisti, problema greutatii se poate ameliora si trata prin diferite metode, in functie de gradul afectiunii. In cazul persoanelor suferinde de obezitate de gradul I exista posibilitatea urmarii unor tratamente medicamentoase, dar pot de asemenea sa isi regleze nivelul greutatii si cu ajutorul exercitiilor fizice si a unor diete si regimuri echilibrate, sanatoase.

Pentru pacientii care sunt intr-un stadiu mai avansat de obezitate, sau sunt suferinzi de obezitate morbida, intervine necesitatea unei interventii chirurgicale, deoarece, pe masura ce boala se agraveaza, aceasta pune in pericol viata pacientului. Balonul intragastric (endoscopic), inelul gastric reglabil, gastrectomia longitudinala (gastric sleeve), diversia bilio-pancreatica (switch duoden) si bypass-ul gastric sunt tratamente chirurgicale minim invazive, interventii laparoscopice in cadrul chirurgiei obezitatii numita si bariatrica sau metabolica.

Pentru a efectua una din aceste operatii este foarte important ca medicul sa ofere mai intai pacientului o consultatie de specialitate pentru a-l pregati si bineinteles pentru a analiza istoria medicala a acestuia. In ceea ce priveste operatia de bypass gastric, aceasta are ca scop mai intai sectionarea stomacului sub jonctiunea lui cu esofagul in scopul obtinerii unui rezervor gastric mai mic, de doar 20-30 ml (cu efect de restrictie), iar apoi crearea unei comunicatii intre acest rezervor si intestinul subtire (in maniera numita „Y a la Roux”) astfel incat alimentele vor ocoli o buna parte din stomac si intestinul subtire proximal (efect de malabsorbtie). In urma acestei interventii chirurgicale laparoscopice, alimentele ingerate vor ocoli stomacul, se vor amesteca cu sucurile digestive mai tarziu, iar caloriile nu vor mai fi absorbite in numar atat de mare.

Operatia de bypass gastric implica o spitalizare de 4 pana la 6 zile, timp in care pacientul este pregatit, i se administreaza un sedativ, dupa care i se face anestezie generala. In prima sau a doua zi are loc operatia laparoscopica propriu-zisa care se realizeaza prin 6 incizii minore prin care sunt introduse instrumente medicale speciale pentru a reda imaginile pe un monitor. Operatia consta in creearea unui pliu in partea de sus a stomacului care este fixat cu ajutorul unor capse special concepute. Astfel se realizeaza o modificare necesara, un neo-rezervor gastric de 20-30 ml, dupa care partea inferioara a duodenului  este conectata la pliul stomacului printr-o incizie de aproximativ jumatate de centimetru.

Un risc minor prezentat de aceasta interventie chirurgicala, bypass-ul gastric, este infectarea inciziei, insa daca sunt respectate intocmai toate standardele medicale si de igiena, atunci acest lucru nu va fi posibil. Nu sunt excluse posibile simptome post operatorii precum lesin, ameteli, diaree, sau slabiciune, insa daca aceasta apar, se vor remedia in timp, odata cu reglarea alimentatiei. Sunt interzise dulciurile si produsele bogate in calorii, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara, dupa o operatie de bypass gastric pierzandu-se pana la o treime din masa corporala anterioara, intr-un interval de timp de pana la 4 ani. Este posibil sa apara si alte complicatii in urma operatiei, de aceea recuperarea pacientului trebuie monitorizata cu atentie.

Este absolut necesar ca dupa o interventie chirurgicala de genul bypass-ului gastric sa se urmeze o dieta stricta stabilita de medicul specialist pentru a acoperi carentele nutritive pana cand pacientul ajunge in stadiul in care regimul alimentar ii va permite sa consume mai multi nutrienti.

Dr. Radu Seicean este medic primar chirurg la Clinica Chirurgie I din Cluj-Napoca, avand supraspecializare in chirurgia laparoscopica avansata si in chirurgia obezitatii (chirurgia bariatrica). Efectueaza cu success interventii chirurgicale de tip bypass gastric si nu numai, este pasionat de aceasta profesie, a urmat numeroase cursuri de specialitate in tara si in strainatate si are o vasta experienta in domeniu.

Ai probleme de sanatate ?