Video

Cand hepatita cronica C poate evolua spre ciroza Dr. Teodora Man, Clinica Gastromed Cluj

Hepatita  cronică virală C

 

  1. Ce este hepatita C și ce procent  dintre  pacienții  cu  hepatita  C  au risc de  cronicizare și de ce?

Hepatita  cronica C este o boala infectioasa a ficatului cauzata de infectia cu virusul hepatitei C (VHC).

În 75-85% din cazuri, boala se cronicizează şi poate evolua spre  leziuni hepatice grave, cum ar fi ciroza hepatică , la 10-20% dintre pacientii infectati dupa  20 de ani de evolutie. In momentul in care ciroza se decompenseaza, adica apare ascita,  supravietuirea la 5 ani se reduce la 50%. De asemenea, dintre pacientii care  ajung in stadiul de ciroza hepatica, 1-4% vor  dezvolta hepatocarcinom sau tumora maligna a ficatului, dificil de tratat si cu prognostic de cele mai multe ori rezervat.

Din pacate , hepatita cronică virală C este o problemă mondială de sănătate.Conform  OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), virusul hepatitei C afectează aproximativ 71 milioa­ne de persoane, iar  aproximativ 40000 de persoane mor annual din cauza consecintelor virusului hepatitei C. In Romania, datele epidemiologice de care dispunem arata o prevalenta de 2-3%, ceea ce ar insemna peste 400000 de persoane infectate.

 

  1. Cum se poate obtine la nivel global eliminarea infectiei VHC?

 

Intr-adevar, se doreste eliminarea VHC din UE pana in anul 2030. In primul rand prin testare  cat mai  extensiva si tratamentul persoanelor positive, indifferent de gradul de fibroza hepatica.  O alta masura este constientizarea populatiei pentru prevenirea transmiterii de la mama la fat si  identificarea si tratarea  persoanelor cu potential de transmitere a infectiei.

 

3.Cum se  transmite acest  virus  si care sunt  simptomele?

 

Virusul hepatitei C se se transmite prin contact direct cu sângele contaminat al unei persoane. Astfel, se poate transmite prin ace refolosite (la consumatorii de droguri), transfuzii multiple in antecedente,  tatuaje, manevre medicale invazive cu ustensile reutilizate, nesterilizate. Deasemenea se poate transmite prin contact sexual neprotejat sau perinatal de la mamă infectata la fat.

Nu se transmite prin contact obișnuit cu o persoană infectată,

Nu se transmite prin sărut,,apă sau alimente.

Grupe de risc ar fi pacientii cu boli imune, diabeticii, cei cu  spitalizari multiple pentru acte chirurgicale sau  cu hemodializa.

 

Referitor la simptome,  majoritate persoanelor  cu hepatită cronică C sunt complet asimptomatice sau au simptome  uşoare, nespecifice precum oboseală, astenie, sensibilitate sau disconfort la nivelul hipocondrului drept , inapetenta, dureri musculare, dureri articulare

In cazul in care infectia hepatica avanseaza si se instaleaza ciroza sau hepatocarcinom, mai pot apare : scadere in greutate, acumulare de lichid la nivel abdomenului pe care o denumim ascita, icter, confuzie, somnolenta, hemoragie digestiva superioara.

 

4.Cum se face diagnosticarea hepatitei cronice  virale C?

Metodele de diagnostic ale hepatitei C sunt metode simple, serologice si cuprind doua teste: testul de indentificare al anticorpilor din organism (Ac antiHCV) și testul de  determinare a incarcaturii virale si a gradului de replicare virala  (ARN-VHC). Acesta se poate detecta la una sau două săptămâni după infecție,  în timp ce testele care depistează anticorpii pot detecta doar mai târziu infecția la 4-10 saptamani  de la infectie .

 

 

 

5.Ce  presupune  tratamentul  hepatitei cronice  virale C?

Până în anul 2011 , tratamentul disponibil era o combinație de interferon (IFN) pegilat și ribavirină, un medicament antiviral, pe o durată de 24 sau 48 de săptămâni, cu multiple reactii adverse si o rata de eliminare a virusului de sub 50%.

În ultimii ani tratamentul pentru hepatita C a evoluat foarte mult. Au fost dezvoltate noi medicamente antivirale  denumite antivirale cu acțiune directa- regim de tratament fara IFN, cu  eficacitate foarte mare, rata de eradicare a VHC fiind  mai mare de 95%, reducand astfel riscul de deces din cauza cirozei si a cancerului hepatic. Aceste noi  molecule au şi avantajul faptului că administrarea este pe cale orală, pe o durata relativ scurta 8-12 sapt, cu un numar redus de reactii adverse.  complianţa pacientului fiind astfel foarte bună.

.Dintre acestea, HARVONI, VIEKIRAX + EXVIERA , si mai recent VOSEVI sunt prezente şi în România

In baza ultimului contact cost volum, de aceste tratamente pot beneficia gratuit  pacientii adulti cu hepatita cronica virala C , indiferent de gradul de fibroza si cei cu ciroza hepatica compensata. Din pacate, daca tratamentul impotriva virusului C a fost initiat cand pacientul era deja cirotic, virusul se elimina, dar ciroza nu mai regreseaza. Din acest motiv, urmarirea ecografica a pacientilor se face la interval de 3 luni in primul an , apoi  la interval de 6 luni, deoarece riscul de dezvoltare a hepatocarcinomului este prezent in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *