Util

Când hepatita cronică C poate evolua în ciroză, Dr. Teodora Man

Când hepatita cronică C poate evolua în ciroză

Când hepatita cronică C poate evolua în ciroză, Dr. Teodora Man – Clinica Gastromed Cluj-Napoca

Dr. Teodora Man, medic specialist gastroenterolog, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca, ne explică simptomele hepatitei virale C, cum se transmite virusul hepatic C, complicațiile acesteia și modul în care se poate trata.

“Hepatita virală C este o boală infecțioasă a ficatului care se cronicizează în 75-85% din cazuri și poate evolua spre ciroză hepatică, complicație ce apare la 10-20% din persoanele infectate, după o evoluție a bolii de circa 20 de ani. Momentul în care ciroza se decompensează, adică apare ascita, supraviețuirea la 5 ani se reduce cu 50%.

Articol recomandat: Ce simptome trebuie să ne alarmeze și când se operează boala de reflux gastroesofagian VIDEO

Un procent de 1-4% dintre pacienți vor dezvolta hepatocarcinom, adică o tumoare malignă a ficatului, dificil de tratat și cu un prognostic rezervat pe termen lung”, explică dr. Teodora Man.

Hepatica cronică C este o problemă mondială de sănătate. Potrivit OMS, virusul hepatic C afectează peste 71 de milioane de oameni, în întreaga lume, și circa 40000 de persoane mor anual din cauza consecințelor acestui virus.

“În România, datele arată o prevalență de 2-3%, adică aproximativ 40000 de persoane infectate cu virusul hepatic C. Până în 2030 se dorește eliminarea virusului hepatic C din statele UE, iar pentru acest lucru se recurge la: testare extensivă, tratamentul pacienților cu hepatită cronică virală C indiferent de gradul de fibroză, conștientizarea pericolului axată în special pe transmiterea virusului de la mamă la făt și identificarea și tratarea persoanelor cu potențial de transmitere a infecției”, spune dr. Teodora Man.

Cum se transmite hepatita c

Contact direct cu sângele persoanei contaminate
Ace refolosite (cum sunt situațiile în care unii oameni își administrează droguri)
Transfuzii repetate în antecedente
Tatuaje
Manevre medicale invazive cu ustensilenesterilizate și reutilizate
Contact sexual neprotejat
Perinatal, de la mama infectată la făt
NU se transmite prin: contact cu obiecte sau cu persoane infectate, sărut, apă sau alimente.

Grupe de risc:

pacienți cu boli imune
diabetici
pacienți cu spitalizări multiple pentru acte chirurgicale
pacienți cu hemodializă

Simptome hepatita c

Majoritatea pacienților sunt asimptomatici

Simptome ușoare nespecifice (oboseală, astenie, fatigabilitate, jenă în hipocondrul drept, dureri musculare și articulare)
Când infecția avanseazăși se instalează ciroza sau hepatocarcinomul mai pot apărea simptome suplimentare precum: scăderea importantă în greutate, acumularea de lichid la nivelul abdomenului, icter, hemoragie digestivă superioară, somnolență sau confuzie.
Metode de diagnostic

Serologice: test de identificare a anticorpilor din organism, teste de determinare a încărcăturii virale și a replicării virale, ARN al virusului hepatic C. Acesta din urmă se poate altera la 1-2săptămâni de la infectare, în timp ce testele de identificare a anticorpilor pot detecta infecția mai târziu, la 4-10 săptămâni de la contaminare.

“În ultimii ani, tratamentul hepatitei virale C a evoluat foarte mult. Au fost descoperite noi medicamente antivirale, denumite antivirale cu acțiune directă. De asemenea, regimul de tratament fără interferon, are o eficacitate foarte mare și o rată ridicată de eradicare a virusului, de peste 95%. Aceste molecule au și avantajele administrării pe cale orală, pe o durată relativ scurtă de tratament, de 8-12 săptămâni, cu un număr redus de reacții adverse, astfel încât complianța pacientului la tratament este foarte bună. Dintre acestea enumerăm câteva care sunt prezente și în România: harvoni, viekirax, exviera, vosevi”, explică medicul Teodora Man.

De aceste tratamente pot beneficia gratuit pacienții cu hepatită virală C, indiferent de gradul de fibroză și ciroză hepatică compensată.

“Din păcate, dacă tratamentul a fost inițiat în stadiul de ciroză, virusul se elimină, însă ciroza nu mai regresează. De aceea este foarte importantă urmărirea ecografică a pacientului la 3 luni în primul an, iar ulterior la 6 luni, pentru că riscul de dezvoltare a hepatocarcinomului rămâne crescut în continuare”, spune dr. Teodora Man medic in cadrul clinicii de gastroenterologie cluj Gastromed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *